A kontaktlencse viselés előnyei.

 

kontaktlencse fajták

Lágy:

Tulajdonképpen egy nagyon sűrű műanyag háló, mely réseibe vizet vesz fel a szemrésben levő könnyből, vagy az ápolószer folyadékából. Száraz felületre kitéve elszárad, elporlik. Lágyságuknál fogva rásimulnak a szem elülső felszínére, felvéve annak alakját, emiatt 0,75 dioptriánál nagyobb asztigmiát nem korrigálnak. Széles dioptriatartományban rendelhetők. A magas víztartalmú változat a legegészségesebb, de a sűrű cserét és a korlátozott viselést semmi sem pótolja. Mindenkinek van egy lágy lencse homokórája, ami a lencse viselésével együtt pereg, ha pedig az óra lejár, kezdődnek a problémák (általában 5-10 év után), amikor többet kezdünk költeni drágább lencsékre feleslegesen. Gyulladások, allergiás jelenségek, súlyos szemészeti elváltozások teszik a lágy kontaktlencse viselését lehetetlenné.

Kemény:

Az alakstabil kemény változat egészségesebb és akár egy életen át használható rendszeres cserével. Miután kemény, nem veszik fel a szem alkalmanként hibás alakját, vagyis korlátozottan, de nagyobb asztigmiát is képesek korrigálni. Miután nem fedi le a szaruhártya egészét, hanem úszik rajta, vagyis mozog, viselése erős idegentest érzést adhat, ami megfelelő motivációval megszokható néhány hét alatt. Tisztítása mechanikailag, ujjbegyeink dörzsölésével megoldható, ezért allergiás panaszok nem lépnek fel, idős korban is kiválóan viselhető, mert nem igényel különösebb figyelmet. A félkemény vagy oxigénáteresztő kontaktlencse a legegészségesebb, hiszen anyagánál fogva gázáteresztő képességgel bír, igaz, az ilyen lencse drágább az egyszerűbb, kemény lencséknél.

Mikor nem ajánlott a lencseviselés?

Száraz szembetegség (nem termel elég könnyet a szem), szemhéjszél betegség, szaruhártya érzéketlenség).

A kontaktlencse viselés veszélyei.

Mivel a lencse közvetlenül a szaruhártyán helyezkedik el, több gyulladásos betegséget is okozhat. Homályos látás, szemszúrás, égő érzés, irritáció, könnyezés, ebben az esetben a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni az épségét, nem szakadt-e el, és tisztaságát. Előfordul, hogy csak illesztési hiba (esetleg kifordítva lett illesztve) okoz átmeneti problémát, újból le kell tisztítani, és megpróbálni megint beilleszteni. Amennyiben nem múlnak, a panaszok szemész szakorvoshoz kell fordulni. A panaszokat okozhatja idegen test, a lencse szakadása, szaruhártya sérülése, gyulladás, de előfordul, hogy kontaktlencse ápoló folyadékot kell váltani. A kontaktlencsét, és a tárolót tilos használni a visszafertőzés miatt.

Kontaktlencse használati útmutató

Ne használja a lencsét, ha a steril csomagolás sérült vagy nyitott
Mindig mossa meg és törölje, szárazra a kezeit mielőtt megérintené a lencsét
Ügyeljen arra, hogy a lencse felülete ne legyen összeragadva
Ne viselje másnak a lencséit és Ön se adja át másnak a sajátjait

A LENCSE BEHELYEZÉSE

Illesztés előtt győződjön meg róla nincs-e kifordulva, helyezze a mutatóujja hegyére és ellenőrizze a formáját Helyezze lencsét a mutatóujja hegyére és ugyanennek a kéznek a középső ujjával húzza le az alsó szemhéját, a másik kéz mutatóujjával húzza, fel a felső szemhéját majd helyezze a lencsét a szem közepébe. Engedje el az alsó, majd felső szemhéját, pislogjon párat, majd ismételje meg a folyamatot a másik szemén is.

A LENCSE ELTÁVOLÍTÁSA

Kezének középső ujjával húzza le az alsó szemhéját, nézzen fölfelé és mutató ujjával finoman húzza le a lencsét a szem fehér részére. Mutató és hüvelykujjával finoman csippentse össze a lencse széleit, majd vegye ki a lencsét, ismételje meg a másik szeménél is.

TISZTÍTÁS, FERTŐTLENÍTÉS

Szigorúan tartsa be illesztője, optikusa útmutatását. Soha ne mossa vízzel, vagy valamilyen háztartási tisztítószerrel a lencséit. A tároló tok tisztántartása fontos, amennyiben új folyadékot vásárol, a régi tokot ki kell dobni. Félévente menjen el kontrolra, ellenőriztesse a látását. Csak optikában, megbízható helyen vásároljon lencsét és tároló folyadékot.