Az emberi látás folyamata nagyon lenyűgöző. Az összes érzékszervünk közül a szem a legfontosabb, mert az ember a külvilágból származó információk 60-80%-át látás révén érzékeli ,az emberi agy 40%-a a látással foglalkozik.

Ezért nagyon fontos a rendszeres látásvizsgálat, látás ellenőrzés.

A szem nagyon alkalmazkodó képes, nagy hatótávolságú, a környezetében szerzett tapasztalatok leggyorsabb adatátvitelét biztosító érzékszerv. A környező világot elsősorban a látásunkon keresztül értjük meg. A két szemünkkel látott kép egymástól kismértékben eltér, de ezt az agyunk térbeli képpé alakítja át. A világról való tudásunk a gondolkodásunkban „képekben „jelenik meg, tehát a tudás egy belső térkép. Miután a fény áthaladt a pupillán és a szemlencsén, a retinán fókuszálódik. Itt jön a meglepő rész: a szem hátsó részén a kép fejjel lefele jelenik meg, és az agyunk fordítja meg. Mi van abban az estben, ha a gépezet működésébe hiba csúszik.

Ilyen esetben mindig forduljon szakemberhez, látásvizsgálatra.

A szem összetett optikai rendszer. Törőrendszerét a szaruhártya, a csarnokvíz, a lencse, és az üvegtest alkotja. Ezek közül a legnagyobb jelentősége a szaruhártyának, és a lencsének van. A törőközegek együttes hatása a szem törőereje. A helyes fénytörésű (emmetrópiás) szem a végtelenből jövő párhuzamos sugarakat úgy töri meg, hogy azok az ideghártya síkjában egyesülnek képponttá.

A rövidlátás (myopia) leggyakoribb oka tehát az, hogy a szem hosszabb (tengelyi myopia), és megtekintéskor is sokszor nagyobbnak látjuk a szemgolyót. Miután a növekedés fokozatos, a rövidlátó egyénnek a növekedés befejeződéséig egyre erősebb konkáv-lencse korrekcióra van szüksége.

Távollátás (Hipermetropia) a kép a retina mögött keletkezik vagy azért, mert a szem törőereje kevés, vagy mert a szemgolyó a törőerőhöz képest túl kicsi. Gyűjtőlencsével lehet az éles képet a retinára irányítani. Fiatal korban a szem alkalmazkodóképessége még olyan rugalmas, hogy a törési hibát önmaga is tudja korrigálni. Ehhez állandó izommunkára van szükség, ami a tartós, egyoldalú terhelés miatt elfáradáshoz vezet, rontja a koncentrációt, gyakori fejfájást vagy kötőhártya-gyulladási hajlamot okozhat.

Asztigmia: Ha a szaruhártya görbülete a függőleges meridiánban nagyobb, mint a vízszintesben, ebből következik, hogy a szaruhártya képalkotása asztigmiás. A fénysugarakat nem egyetlen pontba gyűjti össze, hanem különböző meridiánokban beeső fénysugarakat különböző helyen, úgynevezett gyűjtővonalakban egyesíti.

Presbyopia: öregszeműséget (presbyopiát), ami 40 éves kor fölött szinte minden embernél előfordul. 40 éves kor fölött a szem lassan veszít az akkomodációs képességéből, ami azt eredményezi, hogy közellátásnál szükség lesz egy olvasószemüvegre.

 

 

A szem-és látásvizsgálat menete:

Optikánkban szakképzett optometrista dolgozik.
Minden látásvizsgálatot részletes anamnézissel kezdünk. Következő lépésként a páciens adatainak, valamint a már a meglévő szemüveg adatainak a rögzítése

Az objektív szemvizsgálatot  kerato-refraktometerrel végezzük. Ez egy olyan műszer, ami a szemfenékre vetített jel erősségét figyeli, és így állapítja meg a fennálló fénytörési hibát.

Az objektív szemvizsgálat önmagában nem elég a megfelelő szemüveg, vagy kontaktlencse felírásához, de nagyon fontos tájékoztatást ad.

Szubjektív vizsgálat végzésekor már figyelembe vesszük az objektív vizsgálat eredményét, de a páciens el is döntheti, hogy mi a számára legkomfortosabb korrekció. Ilyen szubjektív eszköz a próbakeret, a szemüvegszekrény, vízusjelvtitő, vízustábla.

Binokuláris látásvizsgálat

Színlátás vizsgálat

Szemnyomás mérés