MILYEN AZ IDEÁLIS NAPSZEMÜVEG?

Manapság a napszemüveg viselése nagy divat, nagy a paletta, sokféle színben, formában kapható. Érdemes nagyobb formájú napszemüveget választani, természetesen igazodva az arc karakterhez is, megvéd az oldalirányú sugárzástól.

Nem mindegy milyen napszemüveget hordunk, mert az erős UV sugárzás a szemet is károsítja. Az UV sugárzás káros hatása az élet során összeadódik, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg. Amennyiben rendszeresen éri sugárzás a szemet, egyéb szemfelszíni változások is jelentkeznek (pl.kúszóhártya ) ,vagy kötőhártya gyulladás ,szürke hályog. Az erős napsugárzás az egészséges szemet is megterheli, így a jó minőségű napszemüveg elengedhetetlen.

 

Nem érdemes piacon, drogériában, benzinkútnál napszemüveget vásárolni, bár az áruk jóval olcsóbb, mint a szaküzletekben. Ennek az olcsóságnak meg van az ára, többet árt, mint használ. Nem biztos, hogy el van látva UV védelemmel, és általában torzít a lencse, ami fejfájást kellemetlen közérzetet okozhat, mert nem jó minőségű optikai lencsével van ellátva. Ha szeretne megbizonyosodni , hogy a napszemüvegében van-e  UV védelem, bármelyik optikában ellenőrizheti.

Az UV védelem tekintetében nincs jelentősége a lencse színének, mert a jó minőségű napszemüveg lencsékben már benne van az UV szűrő. Egy speciális réteg szűri meg a napsugarakat védi meg a szemet. Nem beszélve a hunyorgásról, napszemüveg nélkül, ami köztudott elősegíti a mimikai ráncok képződését az arcon. Tévhit, hogy a nagyon sötét, majdnem fekete lencse, megfelelő védelem nyújt, a sötét lencse mögött kitágul a pupilla, és ez által még több UV sugárzás éri a szemet.

Nem csak a közvetlen napsugárzás jelent veszélyt, de a káros sugárzás felhős időben is lejut a földfelszínig.
Fontos, hogy a szemüveg legyen ellátva a CE jelzéssel, ez garantálja, hogy a napszemüveg megfelel az európai irányelvek által meghatározott biztonsági előírásoknak.

Szerencsére nem kell lemondani a dioptriás szemüveget viselőknek sem a divatos napszemüvegekről. A jó minőségű napszemüvegekbe dioptriás lencsét is lehet csiszolni, amely bármilyen színben rendelhető, a lencse belső felszínére kerül az antireflex réteg, így nagyon esztétikus lesz a kész napszemüveg. Ma már elérhető a divatos tükrös réteg is több féle színárnyalatban és dioptriás változatban.

Sportoláshoz érdemes ívelt, könnyű, törhetetlen anyagból választani napszemüveget. A legtöbb ilyen típusú napszemüveget, különböző színű lencsékkel, és sport pánttal árulják, így azok cserélhetők, attól függően milyen sportot űz.

Vízparton, vakító havas hegyen a polarizált szűrővel ellátott napszemüveg az előnyösebb. A polarizált napszemüvegek különösen kedveltek a horgászok, síelők, snowboardosok, biciklisek körében. Rendkívül pihentető megnyugtató a szemnek. Természetesen ezek a lencsék is elérhetők dioptriás változatban is akár egyfókuszú, vagy progresszív lencséről van szó. A polarizált napszemüveg csökkenti a zavaró tükröződést és a fényvisszaverődést, ami az útról vagy a havas felületekről visszavert fény okoz. Minden polarizált napszemüveg lencséje az UV fény 100 %-át nyeli el, és kiszűri a vakító fény 99 %-át.